Romige Polenta met Gekarameliseerd Witlof

Als de naam Sarah Britton geen belletje doet rinkelen, neem dan zeker een kijkje op My New Roots. Ik volg haar blog al enkele jaren en sta elke keer weer versteld van haar inventieve recepten zoals de kruidige polenta met gekarameliseerde venkel uit haar eerste kookboek. Het inspireerde me om dit recept voor Romige Polenta met Gekarameliseerd Witlof te maken. Polenta is een van mijn favoriete winterse comfort foods. Het is ongelofelijk romig, vol van smaak en heel vullend, zeker als je het combineert met gebakken groenten.

Ik voeg meestal flink wat kurkumapoeder en zwarte peper toe aan de polenta. Kurkuma geeft het gerecht een diepe gele kleur en het heeft ook heel wat gezondheidsvoordelen: het zal je immuunsysteem versterken, je lichaam opwarmen, en je honger & zin in zoete tussendoortjes verminderen. Zwarte peper zorgt er dan weer voor dat je lichaam de werkzame stoffen uit de kurkuma beter kan absorberen en gebruiken.

Romige Polenta met Gekarameliseerd Witlof

PORTIE: 4 personen

MATERIAAL: grote kookpot, wijde pan

INGREDIËNTEN:

Polenta

3 koppen water (of meer indien nodig)
2 koppen plantaardige melk, ongezoet (amandel, lichte kokos…)
1 koffielepel Himalayazout of zeezout
1 koffielepel groentebouillonpoeder (of extra zout)

1 kop maïsmeel
2 eetlepels edelgistvlokken (voor een ‘kazige’ smaak)
1 eetlepel olijfolie
½ koffielepel kurkumapoeder
Zwarte peper

Gekarameliseerd Witlof

Kokosolie (of olijfolie)
4 à 6 stelen witlof, in de lengte in kwarten gesneden
Snufje kokosbloesemsuiker (optioneel)
Zwarte peper en Himalayazout of zeezout

WERKWIJZE:

Polenta

  1. Breng het water aan de kook samen met de melk, het zout en het groentebouillonpoeder.
  2. Verlaag het vuur en voeg beetje bij beetje het maïsmeel toe. Roer goed gedurende enkele minuten zodat het maïsmeel niet klontert.
  3. Laat de polenta een tijdje pruttelen. De kooktijd is afhankelijk van het soort maïsmeel dat je gebruikt (staat vermeld op de verpakking). De meeste soorten polenta hebben 20 minuten of langer nodig tot ze klaar zijn. Als je polenta te dik wordt, kan je er wat extra water door roeren.
  4. Haal de kookpot van het vuur zodra de polenta klaar is. Je zal merken dat het resultaat lekker romig is en bijna geen korrels meer bevat. Voeg de edelgistvlokken, olijfolie, kurkuma en zwarte peper toe. Meng goed.

Gekarameliseerd Witlof

  1. Snijd het witlof in de lengte in kwarten of nog fijner.
  2. Verhit wat kokosolie in een grote pan en leg er dan de stukken witlof bij. Verminder het vuur van hoog naar medium, en breng op smaak met zout en zwarte peper. Ik bedek de pan na enkele minuten meestal met een deksel zodat het witlof sneller gaart. Roer niet te veel in de pan tot het witlof goudbruin gebakken is.
  3. Als alle stukjes goed gebakken zijn, draai ze dan om zodat de bovenkant ook kan karameliseren. Voeg eventueel wat kokosbloesemsuiker of ahornsiroop toe voor een diepere gekarameliseerde smaak. Kruid indien nodig af met extra zout en peper.
  4. Serveer de polenta met het gekarameliseerd witlof, verse kruiden en eventueel een klein beetje olijfolie.

JULIE’S TIPS EN TRUCJES:

  • Deze polenta blijft luchtdicht afgesloten minstens 3 dagen vers in de koelkast.
  • Geen fan van witlof? Je deze polenta serveren met eender welke groenten: venkel, champignons, tomaat, aubergine, boerenkool, snijbiet…

Nu ben ik benieuwd naar jouw mening! Heb jij al eens polenta geprobeerd? Heb je hem ’t liefst romig en zacht, of liever hard gebakken met een krokant korstje? Laat hieronder zeker een berichtje na.

Creamy Polenta with Caramelized Belgian Endive

Creamy Polenta with Caramelized Belgian Endive

Creamy Polenta with Caramelized Belgian Endive

Reacties

mimi van waetermeulen

dit zie ik als heerlijk met (wild) super de zachte smaken en structuren met de bitterheid van witloof, dit probeer ik uit met mijn cursisten in het volwassen onderwijs

super

mimi van waetermeulen schreef Antwoorden
julie
Hey Mimi, ik ben ook gek op de bitterheid van witlof! Heel benieuwd wat je cursisten van dit recepten zullen vinden :) Geniet ervan! Vele groetjes, Julie
julie schreef Antwoorden
arlette denoyette

edelgistvlokken wat moet ik me daar bij voorstellen en waar koop ik het ?

arlette denoyette schreef Antwoorden
julie
Dag Arlette, edelgistvlokken worden gekweekt als een champignon en daarna gedroogd. Het zijn gele vlokjes met een hartige 'kaasachtige' smaak. Ze worden vooral gebruikt als vegan kaasvervanger. Je vindt ze in sommige biowinkels en online, bijvoorbeeld van het merk Engevita, Bob's Red Mill, Bragg, Natufood...
julie schreef Antwoorden
Greet Vanlaer

Alweer eens een heerlijk recept! Witlof is een unieke groente en op deze manier nog meer. Ik maak er een punt van mensen op reis kennis te laten maken met witlof (dit jaar in Schotland). Als ik er vind natuurlijk. Dit receptje kan ik weer aan mijn arsenaal toevoegen om hen te overtuigen.

Greet Vanlaer schreef Antwoorden
julie
Hey Greet! Daar ben ik het helemaal mee eens. Witlof was zelfs mijn favoriete groente als kind :)
julie schreef Antwoorden
Vos Marleen

mmmm Zeer lekker en romig. Bedankt voor de tip om parmezaan te vervangen door edelgistvlokken.

Vos Marleen schreef Antwoorden
julie
Hey Marleen, heel graag gedaan! Blij dat de polenta in de smaak valt :)
julie schreef Antwoorden

Reageer op dit bericht