Wat is de Low Fat Raw Vegan Levensstijl of 80/10/10?

Als je met succes een grotendeels rauwe levensstijl wilt aanhouden, volstaat het meestal niet om je ideale dagelijkse routine te vinden en een uitgebreide collectie van jouw favoriete recepten te verzamelen. Doorheen de jaren heb ik geleerd dat een succesvolle rauwe levensstijl vooral te maken heeft met het aantal calorieën en voedingsstoffen dat je dagelijks opneemt om je lichaam optimaal te laten functioneren. Daarom was ik ook zo gefascineerd toen een van mijn prachtige subscribers me enkele dagen geleden een mailtje stuurde met de volgende vraag:

“Sinds ik overgeschakeld ben op de 80/10/10 rauwe veganistische levensstijl ben ik heel wat kilo’s verloren en blijf ik gewicht verliezen, hoewel ik de hele dag door eet. Ik heb al geprobeerd om de hoeveelheid vetten in mijn dieet te verhogen, maar dat zadelde me telkens op met een opgeblazen gevoel en buikloop. Ik gebruik Cron-o-meter om mijn dagelijkse calorieopname bij te houden, en ik probeer er tijdens de dagen dat ik sport extra op te letten dat ik voldoende eet. Ik voel me fantastisch, slaap goed en heb meer energie dan ooit, maar ik ben langzaam maar zeker aan het veranderen in ‘Flat Stanley’ (een magere pannenlat). Enig advies?”

Voor ik een antwoord geef op deze interessante vraag, wil ik jullie iets meer vertellen over de vetarme rauwe veganistische levensstijl – ook wel 80/10/10 genoemd. Professionele atleet en dokter Douglas Graham creëerde de 80/10/10 methode ongeveer 30 jaar geleden. Volgens Dr. Graham is dit de ideale verhouding tussen voedingsstoffen voor een optimale gezondheid:

  • 80% koolhydraten
  • 10% eiwitten
  • 10% vetten

“Als we tegemoet komen aan onze behoefte aan koolhydraten, gaat ons energieniveau omhoog en voelen we ons heel wat helderder”, aldus Dr. Graham.

Low Fat Raw Vegans beginnen hun dag meestal met meerdere glazen groene smoothie of grote porties vers fruit om voldoende calorieën op te nemen. Hun lunch bestaat vaak uit extra groene smoothie, een grote kom rauwe soep met een kleine portie avocado voor een romige textuur, of gewoon meer vers fruit. Als avondmaal raadt de 80/10/10 methode aan om te genieten van een grote salade met gemengde groene bladgroente, hartige vruchten zoals selder, tomaat en rode paprika, en zoete vruchten voor smaak & extra energie. Dr. Graham adviseert om elke dag minstens 500g groene bladgroente te eten om ons lichaam te voorzien van voldoende eiwitten en essentiële mineralen zoals calcium, magnesium, natrium en kalium.

Een 80/10/10 avondmaal bestaat ook vaak uit een gigantisch bord komkommer- of courgettepasta met een zoete of hartige saus. Slechts 10% van het dagelijkse 80/10/10 voedingsplan bestaat uit producten met een hoog vetgehalte zoals avocado, noten en zaden, dus die worden meestal beperkt tot een kleine portie per dag. Ik heb nog nooit een strikte 80/10/10 levensstijl geprobeerd, maar ik voel me wel op mijn best als ik mijn dagelijkse consumptie van vetten beperk, zelfs als het gaat om gezonde vetten. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam, en ik noem mijn ‘gepersonaliseerde’ levensstijl de 70/15/15 methode: 70% koolhydraten, 15% vetten en 15% eiwitten.

Heel wat raw food enthousiastelingen slagen er niet in om op lange termijn succesvol rauw te blijven eten, omdat ze bijna al hun calorieën uit vetten halen in plaats van uit koolhydraten en eiwitten. Daarom is het enorm belangrijk om een gezonde balans te vinden waar jij je het beste bij voelt.

Ben je benieuwd om meer te weten te komen over de 80/10/10 methode en hoe je een gezond gewicht kan behouden met een vetarme rauwe veganistische levensstijl? Bekijk hier de eerste drie tips.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht. Ben jij de eerste?

Reageer op dit bericht