7 Tips voor een Betere Mentale Gezondheid

(+ een persoonlijke boodschap over eigenwaarde)

Ben je op zoek naar meer mentale rust in deze turbulente tijden?

Dit zijn 7 tips voor een betere mentale gezondheid die mij enorm helpen en hopelijk voor jou ook een verschil kunnen maken.

 

1. Ga naar buiten in de natuur.

Een dagelijkse wandeling in de frisse buitenlucht met mijn dwergteckel George is mijn favoriete manier om mijn gedachten even leeg te maken. Probeer bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze even naar buiten te gaan. Als het enigszins mogelijk is, probeer dan ook de natuur op te zoeken: het bos, de plattelandsvelden, een park in de stad…

Talloze wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat bewegen in de natuur en het groen je bloeddruk en stresshormoon verlagen, je slaap verbeteren en je geluksgevoel verhogen. Mij helpt het om even te herbronnen tussen het werken door, om minder te piekeren, gemakkelijker te relativeren en me sterker verbonden te voelen met alles wat is.

7 Tips voor een Betere Mentale Gezondheid

 

2. Beweeg elke dag minstens 30 minuten (een goede wandeling telt ook) en adem diep in en uit vanuit je buik.

Zelfs een korte wandeling kan helpen om meer endorfines (gelukshormonen) aan te maken en het leven vanuit een ander (positiever) perspectief te bekijken. Beweging helpt mij enorm om me goed in mijn vel te voelen. Bovendien helpt beweging ook om het effect van het stresshormoon cortisol te neutraliseren, wat ervoor zorgt dat je je rustiger voelt en gemakkelijker gewicht verliest.

 

3. Neem ’s morgens een koude douche.

Een weldaad voor je immuunsysteem en natuurlijke ontgifting! Heb je ’t liever warm? Begin met lauw water en draai op het einde even naar koud. Je kan ook beginnen met alleen je voeten en benen, tot je went aan de koude stralen. Ik adem diep in als ik eronder ga staan en daarna diep uit, dat helpt. Na 20 à 30 seconden voel ik de koude niet echt meer. Ons lichaam went heel snel aan temperatuurschommelingen en heeft van nature enorm veel baat bij een koude plons.

Meer ontdekken? Neem een kijkje naar de Wim Hof methode op YouTube of in de Netflix-serie ‘The Goop Lab’ van actrice Gwyneth Paltrow.

 

ALL GOOD MCT-olie

4. Kook met pure natuurlijke ingrediënten, veel groenten, verse kruiden en goede vetten die je bloedsuikerspiegel helpen stabiel te houden.

Ongelofelijk hoe groot de invloed is van suikers op je mentale welzijn en humeur. Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden toen ik de low carb levensstijl en keto pas ontdekte. Door suikers en snelle koolhydraten te vervangen door meer gezonde vetten, werd mijn gemoed een stuk rustiger en voelde ik me veel beter in mijn vel.

Een essentieel ingrediënt dat me hielp om die suikers af te bouwen, is MCT-olie. Ik had vroeger wel al eens een ‘suiker detox’ gevolgd, maar dat viel me zwaar. MCT-olie bracht daar verandering in. Nooit gedacht dat goede vetten zo’n grote impact konden hebben!


In tegenstelling tot sommige andere vetten wordt MCT-olie niet gebruikt voor vetopslag, maar voor een snelle energieboost. Dat effect kun je binnen een half uur al voelen. Klik hier om de olie ook eens te proberen.


Dit ‘Keto Made Easy’ eBook-pakket toont je ook hoe je je natuurlijke vetverbranding kan activeren en je immuunsysteem kan versterken, met eenvoudige recepten die bijna allemaal minder dan 15 minuten voorbereiding vragen & een gemakkelijk te volgen menuplanprogramma (een ander dan in ‘Keto in 15 Minuten’).

 

5. Denk ’s morgens en ’s avonds aan 3 dingen waarvoor je die dag dankbaar bent om je gedachten te trainen en ‘positiever’ in te stellen.

Je kan ze ook opschrijven en bijhouden in een ‘dankbaarheids-dagboek’. Het helpt om je gedachtenstroom bij te sturen zodat je positiever naar de wereld kijkt en meer kan genieten van de kleine dingen: de lach van een voorbijganger, de vogel die enthousiast voor je raam verscheen, het liedje op de radio dat je deed terugdenken aan een leuke herinnering, de zachte warme dekens waar je ’s avonds in kan duiken om heerlijk te slapen…
 

6. Luister naar je favoriete muziek en kijk naar films of series die je aan het lachen brengen.

Het overgrote deel van wat er op tv verschijnt, is negatief nieuws. Als je elke dag naar dat nieuws luistert, is de kans groot dat je in een spiraal van angst terechtkomt. Je lichaam gaat dan in chronische ‘vecht of vlucht’ modus, constante stress die een grote impact heeft op je fysieke en mentale welzijn. Hoe meer je je daarvan kan afschermen, hoe beter.

Je gedachten creeëren je realiteit en bepalen mede wat er dag in dag uit op je pad komt. Het leven is al uitdagend genoeg dus probeer het licht te houden en kies muziek, films en series die een lach op je gezicht brengen.

Enkele goede boeken die ik onlangs las:

  • Een nieuwe aarde, door Eckhart Tolle
  • Waag de sprong, door Gay Hendricks
  • Harry Potter en het vervloekte kind, door J.K. Rowling - nog Harry Potter fans hier? :)

Onlangs ontdekte ik dankzij mijn zus ook ‘Once upon a time’, een leuke serie op Netflix als je van sprookjes en fantasie houdt ;-)

7 Tips voor een Betere Mentale Gezondheid

 

7. Houd contact met je vrienden en familie, en omring je met positieve mensen waarbij je jezelf kan zijn en eens goed kan lachen.

Praat niet de hele tijd over ‘het nieuws’ of over wat er aan de hand is in de wereld, maar spreek af om het bewust licht te houden. Zo kan je je gedachten eens écht verzetten en blijf je niet vastzitten in een constante spiraal van zorgen en angst.

 

Nog enkele laatste woorden die ik met je wou delen…

Hoewel het kan lijken alsof ik het ‘gemaakt’ heb in het leven en alles op een rijtje heb, voel ik me diep vanbinnen vaak onzeker. Veel mensen zien me als ‘die bekende kookboekauteur’ maar eigenlijk ben ik gewoon een jonge vrouw op zoek naar haar pad in het leven, met alle highs en lows, schoonheid en pijn.

Mijn grootste uitdaging in dit leven is om moedig genoeg te zijn om mijn kwetsbaarheid te tonen. Om mijn ‘echte ik’ te durven tonen en me niet te laten tegenhouden door ‘wat andere mensen van me zouden denken’.

Als je je soms ‘niet goed genoeg’ voelt of twijfelt aan je eigenwaarde, weet dan dat je niet alleen bent. Het is ok om gewoon jezelf te zijn. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje dus waarom zouden we elkaar niet steunen?

Ik geloof dat we allemaal deel zijn van 1 bewustzijn. Allemaal verschillend maar toch ook één. ’s Nachts gaan we terug naar dat grotere bewustzijn om te herbronnen en hernieuwde energie op te doen. Wat er ook gebeurt, onze ziel is veilig en ik geloof dat het goede uiteindelijk altijd zal overwinnen. Durf jezelf te zijn!

Zoals een van mijn mentors Marie Forleo zegt: “Stay on your game and keep going for your dreams, because the world needs that special gift that only you have.”

x Julie

7 Tips voor een Betere Mentale Gezondheid

PS: onlangs was ik te gast bij stand-up comedian Roosje in haar ‘Kilocast’. Het werd een gezellige podcast over lekker eten, ‘body image’ en je goed in je vel voelen. Klik hier om de podcast te beluisteren.

Eerder dit jaar was ik ook te gast bij personal trainer Hannes van STERK in Gent, voor een podcast over keto, de impact op sport én de kracht van je gedachten. Je kan alle tips hier herbeluisteren.

Gerelateerde producten

Reacties

Magdalena Jablonka Thys

Julie, dank je. Ik heb gehuild als mijn kind toen ik aan de school port achter laat (very big drama!) :) dikke knuffel❤️

Magdalena Jablonka Thys schreef Antwoorden

Dikke knuffel terug ❤️

schreef Antwoorden
Ellen Van Aelst

Mooi dat je dit deelt. De kracht van kwetsbaarheid!

Ellen Van Aelst schreef Antwoorden

Dank je wel Ellen! Geniet van het zonnige weekend :)

schreef Antwoorden

Mooi bericht en fijne podcast met Roosje, Julie. Ik had het even nodig, die herinnering aan 'jezelf zijn is ok' en heel open zeggen dat jij ook soms onzeker bent x

schreef Antwoorden

Hey Joëlle, dank je wel voor je berichtje. Ik denk dat we allemaal vaak onzeker zijn maar het goed kunnen verstoppen :) Blij dat je het een toffe podcast vond! Vele groetjes, Julie

schreef Antwoorden

Reageer op dit bericht